Slastice

Spačvanske slastice: salenjaci i tačke

Tradicionalne spačvanske slastice, salenjaci i tačke, čuvaju duh i okus tradicije u svakom zalogaju, spajajući jednostavne sastojke s bogatom poviješću. Dok salenjaci, poznati kao slavonski odgovor na kroasane, oduševljavaju slojevitim tijestom i bogatim punjenjem od domaćeg pekmeza, tačke nude jednako primamljivu slatkost u obliku ‘torbica’ punjenih pekmezom, predstavljajući slavonsku varijantu raviola.

Salenjaci

U vrijeme se svinjokolje u Slavoniji tradicionalno pripremaju i slastice od svinjskog sala i masti, slatki kolačići s ’tisuću listova’ punjeni najčešće domaćim pekmezom od šljiva. Za slavonske salenjake kažu da su hrvatski kroasani, no to nije posve točno. Oni su još bolji od kroasana! Za salenjake se tijesto preklapa nekoliko puta (najmanje četiri) pa njihova izrada traje nekoliko sati. U izradi se tijesta koristi svinjsko salo, masnoća koja se nalazi unutar trbušne šupljine i koja se pruža po rebrima svinje. Nakon što se tijesto preklopi nekoliko puta, salenjaci se pune finim domaći pekmezom i peku u pećnici. Najfiniji su baš takvi, još topli i posuti šećerom u prahu.

Slastice - Salenjaci

Tačke

Ukoliko niste obožavatelj sala i masti, kušajte slavonske tačke. Tačke su još jedno tradicionalno jelo slavonskog kraja koji se pripremaju od krumpirova tijesta ili tijesta koje se zamijesi od brašna i vode. Tačke se još nazivaju i tačci, taške, tačkrle, a ako su salenjaci slavonski i hrvatski kroasani, onda su tačke slavonski ravioli. Mali džepovi, jastučići ili ‘torbice’ od tijesta pune se finim slatkim domaćim pekmezom (najčešće opet od šljiva), kuhaju, pa kuhani uvaljaju u krušne mrvice, šećer, ili orahe, mak… Mogu se servirati i s vrhnjem, cimetom i malo šećera. U jednostavnom i finom tradicionalnom jelu uživat ćete i na području TZP Spačvanska šuma.

Skip to content