U srcu Spačve, rakija nije samo piće, već duboko ukorijenjeni dio kulture i tradicije, simbol gostoprimstva i zajedništva. Prije svakog obroka, slavonska rakija se nudi kao aperitiv za poticanje apetita, dok njezino uživanje na veseljima i okupljanjima označava proslavu života, zdravlja i dugovječnosti. Proces njezine izrade, od prve “bašice” do posljednje “patoke”, te skladištenje u različitim vrstama drvenih bačava dodaju joj posebnu vrijednost i raznolikost okusa, čineći svaki gutljaj pričom za sebe.
„Da je meni nabaviti kravu, koja daje šljivovicu pravu!” ili ”Oj rakijo da si bliže Bogu, i njega bi oborila s nogu!“
— Mnogi su bećarci spjevani baš ovom tradicionalnom piću.
U Slavoniji će vas prije ručka ili večere uvijek ponuditi gutljajem slavonske rakije za bolji apetit. Slavonskom rakijom nazdravit ćete i za dobro zdravlje i dug život. ”Da je meni nabaviti kravu, koja daje šljivovicu pravu!” ili ”Oj rakijo da si bliže Bogu, i njega bi oborila s nogu!”. Mnogi su bećarci spjevani baš ovom tradicionalnom piću.
Rakija je u Slavoniji vjerni pratitelj svakog veselja, a gotovo svaka kuća u selima ima svoj šljivik, iz kojih dolaze najbolje rakije što se piju iz čokanjčića.
Prva i najjača rakija u procesu pečenja rakije naziva se bašica, a ona posljednja i najslabija patoka. Rakije se mogu skladištiti u dudovim, orahovim, bagremovim ili hrastovim bačvama, što će i rakijama dati određenu boju – jantarnu, jantarnožutu, žutu i maslinastozelen ton. Osim šljivovice, na području TZP Spačvanska šuma u registriranim kušaonicama i OPG-ovima (link na OPG-ove) možete uživati u rakijama od dunje, kajsije ili u viljamovki koja se proizvodi od kruške viljamovke, ali i likerima od bazge, višnje, oraha, šipka…
Nekad su rakiju koristili kao gotovo univerzalan narodni lijek. Orahovac nakon prejedanja masnom hranom olakšava želučane tegobe, šljivovica pomaže kod prehlade i gripe. Izvana svaka rakija dezinficira rane i ubija bacile, ali i snižava povišenu tjelesnu temperaturu.